понеділок, 28 січня 2019 р.

Кам’яні вишиванки Нової Каховки


Бібліотекарі міської бібліотеки №2 завітали до учнів 10 класу ЗОШ №10 і презентували книгу «Кам’яні вишиванки Нової Каховки». Учні дізнались  про історію будівництва нашого наймолодшого міста в Україні, його архітектурні родзинки, про два Довженка, які внесли вагомий внесок в своєрідність і неповторність Нової Каховки.


Наше місто і досі виглядає, як чудова квітка на архітектурному тлі України.
Ці панно - своєрідна родзинка, яка робить Нову Каховку унікальною і ставить наше місто у ряд пам'ятників національного значення. Тому що такої кількості архітектурних, монументально-декоративних елементів, на такому невеликому клаптику землі більше ніде в світі немає. Тому нам необхідно зберегти цю красу в місті, бо стара частина міста – це практично «музей під відкритим небом».


Під Крутами розум і нації цвіт


Під Крутами бій, під Крутами кров...
Про давню трагедію згадаю знов.
Під Крутами смерть, під Крутами плач...
І кулю у серце націлив палач.

Буремний і незабутній 1917 рік. Скориставшись осабленням царської Росії в ході першої світової війни і наслідками Лютневої революції, 4 березня 1917 року в Києві з представників різних політичних партій утворилася Українська Центральна Рада на чолі з професором Михайлом Грушевським.
20 листопада 1917 року Центральна Рада проголошує Українську Народну Республіку. А вже через пару днів у Петрограді було прийнято рішення відправити армійські частини для придушення "контрреволюції" на півдні Росії, до контрреволюції була віднесена і Центральна Рада.
25 грудня 1917 року північна московська армія почала загальний наступ і розпочалася війна Радянської Росії з незалежністю Українського народу.
29 січня 1918 року в історії Україні відбулась пам'ятна, однак трагічна подія – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував від 400 до 800 вояків. Бій під Крутами затримав наступ противника на Київ на чотири дні, що дало можливість українській делегації підписати Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Вечір-пам’ять «Під Крутами розум і нації цвіт» пройшов в ЗОШ №10.Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла учням 9-А класу про ці трагічні події. Діти переглянули відео та зачитали спогади очевидців.



У січня 2012 року на Аскольдовій могилі у Києві встановили пам'ятник гімназистам і студентам, які загинули у бою під Крутами в січні 1918 року.. Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі. Вже 29 січня 1919 року, на роковини бою під Кругами, до Аскольдової могили, до могили Героїв прийдуть студенти й гімназисти. Вони присягнуть  на вірність Україні, на вірність тим ідеалам, за які життям заплатили герої.

понеділок, 14 січня 2019 р.

Ділив він серце на всіх


      02 січня виповнилося 80 років з дня народження нашого земляка А.П.Бахути, українського поета, лауреата міжнародної літературної премії ім. Олеся Кручоних.
     У поета велика спадщина, але на жаль, через хвороби, тяжке життя, постійні цькування більшість  проектів лишилися нереалізованими.
     Зусиллями послідовників поета та ентузіастів, у будинку де він жив, з 1992 року діє літературно-меморіальний музей. До його ювілею у новокаховських навчальних закладах та бібліотеках проводяться літературні читання, конкурси юних поетів, художників, читців, композиторів. На його вірші написані кілька пісень. За підтримки міської влади та меценатів посмертно видані книги Анатолія Бахути “Дань” (2004), “Вибрані твори” (2012), "Сталеві бризки" (2014)
Міська бібліотека №2 підготувала перегляд літератури за його творчістю «Ділив він серце на всіх». Користувачі бібліотеки мають можливість  познайомитись з творчістю поета та літературою про нього.