понеділок, 28 січня 2019 р.

Під Крутами розум і нації цвіт


Під Крутами бій, під Крутами кров...
Про давню трагедію згадаю знов.
Під Крутами смерть, під Крутами плач...
І кулю у серце націлив палач.

Буремний і незабутній 1917 рік. Скориставшись осабленням царської Росії в ході першої світової війни і наслідками Лютневої революції, 4 березня 1917 року в Києві з представників різних політичних партій утворилася Українська Центральна Рада на чолі з професором Михайлом Грушевським.
20 листопада 1917 року Центральна Рада проголошує Українську Народну Республіку. А вже через пару днів у Петрограді було прийнято рішення відправити армійські частини для придушення "контрреволюції" на півдні Росії, до контрреволюції була віднесена і Центральна Рада.
25 грудня 1917 року північна московська армія почала загальний наступ і розпочалася війна Радянської Росії з незалежністю Українського народу.
29 січня 1918 року в історії Україні відбулась пам'ятна, однак трагічна подія – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував від 400 до 800 вояків. Бій під Крутами затримав наступ противника на Київ на чотири дні, що дало можливість українській делегації підписати Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Вечір-пам’ять «Під Крутами розум і нації цвіт» пройшов в ЗОШ №10.Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла учням 9-А класу про ці трагічні події. Діти переглянули відео та зачитали спогади очевидців.



У січня 2012 року на Аскольдовій могилі у Києві встановили пам'ятник гімназистам і студентам, які загинули у бою під Крутами в січні 1918 року.. Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі. Вже 29 січня 1919 року, на роковини бою під Кругами, до Аскольдової могили, до могили Героїв прийдуть студенти й гімназисти. Вони присягнуть  на вірність Україні, на вірність тим ідеалам, за які життям заплатили герої.

Немає коментарів:

Дописати коментар