понеділок, 11 грудня 2017 р.

«У дзеркалі слова»

          Крокуючи Херсонщиною клуб «Краєзнавець» не міг не згадати Миколу Гуровича Куліша, який народився 6 грудня 1892 року в селі Чаплинка Херсонської області.   Постать для Херсонщини– непересічна. Літературний вечір «У дзеркалі слова» познайомив членів клубу з яскравим представником “розстріляного відродження”, глибокодумним, волелюбним, хоробрим митцем, що понад усе любив людей рідної землі. Його іменем названий Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр, а також вулиці у декількох містах України, серед яких – Дніпро та Львів.


       Але що ми, херсонці, знаємо, про життя, а головне про смерть, видатного земляка? Чи замислюємося над тим, що він загинув за безмежну любов та співчуття до стражденного простого люду, замученого сталінським режимом? Чи усвідомлюємо вагу цієї втрати?
        Так, причина знищення Куліша – досить банальна для 30-х років минулого століття: літературний опір Голодомору і червоному терору. Банальна, бо боротьба Радянського Союзу з людьми, які вміють мислити, призвела до винищення української інтелігенції як такої.
    Микола Куліш - один з найяскравіших та найбільш оригінальних українських драматургів першої половини минулого століття. Розквіт його творчої активності припав на 20-ті - початок 30-х років - період відродження, розвитку та трагедії України. М.Куліш - один з засновників української модерної драматургії. Його п'єси нічим не поступаються кращим світовим зразкам. Їх постановка у "Березолі" Леся Курбаса дала можливість двом корифеям українського театру в синтезі тексту і режисерського таланту показати найболючіші проблеми тих років.
3 листопада 1937 року Миколу Куліша розстріляли разом із великою групою української інтелігенції у  лісі під Сандармохом (Карелія),у складі «Соловецького етапу», в якому перебувало 1111 осіб.
Микола Куліш був реабілітований 4 серпня 1956 за відсутністю складу злочину. Та, на жаль, жодна реабілітація не в змозі повернути час назад і віддати нам наше, залишивши серед живих геніїв і просвітників, жорстоко відібраних у народу, який так потребує світла і світил.


Немає коментарів:

Дописати коментар