вівторок, 21 лютого 2017 р.

У слові рідному велика сила

  
Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної, закладеної ще славними вільнолюбними предками.
«Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос — більш нічого,
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!»
21 лютого з нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови, , бібліотекар Рядних І.Л. для учнів 9-А ЗОШ №10 провела мовознавчий урок «У слові рідному велика сила».
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то ЮНЕСКО прагне підтримувати мову. Організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Любов та повага до мови, якою розмовляєш,- це передусім, шанування себе, виявлення поваги до народу, його історії, культури. Адже мова – нетлінний скарб українського народу, що його наші предки зберегли, незважаючи на всілякі утиски й заборони, передавши нам у спадщину.
Зараз ми вільно можемо розмовляти рідною мовою, але так було не завжди. Про становлення української мови, про утиски збоку самодержців розповіла Ірина Леонідівна. А ще діти залюбки відповідали на питання вікторини,дізналися про цікаві фразеологізми та їх значення.

Також пограли в гру «Словникар», поділившись на дві команди. Команда дівчаток перемогла, із слова літературознавець склала найбільше інших слів.
Дуже багато слів ми вживаємо неправильно і в цьому допоміг тест на правильність.
Мовний конкурс «Він-Вона» повеселив всіх учасників. Потрібно було назвати слова де в українській мові слово буде чоловічого роду, а в перекладі на російську жіночого роду, або навпаки.
Мова-язык
Свекла-буряк
Краватка-галстук та ін.


 Час швидко плине, але можна сказати, що він пройшов з користю. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово? Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. До нових зустрічей на мовній ниві.

Немає коментарів:

Дописати коментар