пʼятницю, 28 вересня 2018 р.

Книжковими сходинками


В міській бібліотеці №2 для учнів 4-В класу ЗОШ №10 пройшов бібліотечний урок «Книжковими сходинками».
Діти дізналися про історію виникнення книги, про довгий і нелегкий шлях, який вона пройшла перш ніж стати такою, якою ми звикли її бачити сьогодні. Якою ж була перша книга? Чи було її надруковано, чи написано від руки, з чого її було зроблено?
Кажуть, що був такий дивак, який розшукував першу книгу по всіх бібліотеках світу. Цілі дні він просиджував серед куп пожовклих раритетів. Книжковий пил густим шаром покривав його одяг і взуття. Але він так і не зміг установити, яка ж книга була найпершою.
Потреба записувати, передавати іншим свій досвід та знання виникла у людей дуже давно. Тож «сторінками» найдавніших книжок ставали камені, стіни печер, сокири, вояцькі щити, кістка, дерево, пальмове листя, глиняні та воскові таблички, металеві дошки, єгипетський папірус, пергамент з телячих шкір, береста.



Зовнішній вигляд книг залежав від матеріалу з якого вона виготовлялася. І тільки, з винаходом паперу книги стали походити на наші сучасні книги. Але людство в своїх відкриттях просувалося вперед, і ось ми вже живемо в такий час, коли є навіть електронний папір  та електронні книги, які не потрібно друкувати.
 За допомогою відеоматеріалу діти побували в країнах, які безпосередньо пов'язані з історією створення книги: Індія, Південна Америка (держава древніх інків), Месопотамія, Греція (давньогрецька держава Пергам), Єгипет, Китай, Стародавня Русь, Німеччина. Цікавими були роздуми хлопців і дівчат з приводу того, якою буде книга майбутнього? Чи є майбутнє у друкованої книги?  Підсумком зустрічі була вікторина, яка закріпила знання дітей про книгу старовинну, сучасну, мудру, пізнавальну, охайну, велику, веселу і завжди цікаву.



Немає коментарів:

Дописати коментар