вівторок, 19 травня 2020 р.

Вишиванку одягай - Україну прославляй

Прийміть найщиріші вітання з Днем вишиванки – чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури.
Кожна нація має свій традиційний одяг. Для українців таким одягом є вишита сорочка, яка носить назву – вишиванка. Згідно з історичними документами та археологічними розкопками прикрашання одягу вишивкою було поширене ще в дохристиянський період. За свідченням Геродота стародавні скіфи носили вишитий одяг. Українська національна символіка формувалася під впливом інших народів і вбирала в себе художні  елементи різних культур, але при цьому зберігала свою самобутність.
Сьогодні вже неможливо уявити український національний одяг без традиційної вишивки, яка є неодмінною частиною нашої культури.
Модний рух використовувати вишиванку не тільки під час урочистостей, а й у повсякденному житті зародився давно. У ХІХ столітті Іван Франко почав носити вишиванку з піджаком, привертаючи увагу незвичайним поєднанням і зробивши його популярним. У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі виник бум української вишивки, а в самій Україні почалися перші наукові вивчення вишиванки. На даний момент фрагменти нашої національної вишивки використовують багато відомих дизайнерів, серед яких Жан-Поль Гот’є, Джон Гал’яно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana.
Додамо, що кожен  регіон може похвалитися своїми унікальними вишиванками, які різняться фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками… І це ще раз доводить: вишиванка – це не тільки елемент одягу та атрибут патріотичного кітчу, це дещо більше, навіть сакральне.
На завершення хочеться відзначити, що українська вишита сорочка пройшла довгий та часом нелегкий шлях до наших днів. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов'язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам. Українська вишиванка – як символ родової пам'яті, порядності, вірності та любові. А нині, ще й модний сучасний стильний look!
Запрошуємо вас переглянути відео-колаж «Вишиванку одягай – Україну прославляй».
Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

                                     Зі святом!

Вишиванко моя, вишиванка


Збирай пазли








Немає коментарів:

Дописати коментар