середа, 24 березня 2021 р.

Що таке туберкульоз?

             Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоровя з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року  німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу,за що був відзначений Нобелівською премією в 1905 році з фізіології та медицини.

Збудник туберкульозу - туберкульозну бацилу було названо паличкою Коха (сьогодні - мікобактерія туберкульозу).

В 1895 році відомий німецький вчений Рентген відкрив промені, пізніше названі його іменем. І в тому ж році отримав першу рентгенограму, що дозволило лікарям в подальшому використовувати цей винахід для діагностики туберкульозу.

На туберкульоз хворіють із часів появи людства. Туберкульозні ураження хребта виявлені під час дослідження останків людини періоду неоліту (5 тисяч років до нашої ери). Їх також знаходили у Єгипетських муміях (2700 років до нашої ери).

Туберкульоз на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі.

Починаючи з 90-х років ХХ сторіччя помітно зросла розповсюдженість туберкульозу у всьому світі, в тому числі і на Україні. Третина населення Земної кулі інфікована туберкульозною паличкою.

З 1995 року в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу. Щоденно у нас в країні виявляють приблизно 82 нових випадки захворювання і 30 хворих гине.

Новокаховська міська бібліотека №2 підготувала  відео-презентацію  та тематичну полицю «Що таке туберкульоз?». Користувачам запропонована анкета. Ми не повинні пройти повз цю проблему. Адже чим раніше діагностовано туберкульоз, тим ефективнішим і швидшим буде лікування, тим здоровішою буде нація. Тож зупинемо туберкульоз в Україні!

                               https://youtu.be/KeEbxfQWDbQ




Немає коментарів:

Дописати коментар