вівторок, 18 січня 2022 р.

Разом з Вінні

 "... Іноді виявляється, що думка, яка здавалася тобі дуже розумною, поки вона була в тебе в голові, стає зовсім не такою, коли вона виходить назовні й на неї дивляться інші." 

Вінні-Пух


Тематична поличка "разом з Вінні", в дитячому відділі міської бібліотеки №2, представляє читачам улюблену дітьми і дорослими, казкову історію "Вінні-Пух і всі-всі-всі".



Дуже наївний, скромний, але добрий іграшковий ведмедик. У нього маленький мозок, він сам дуже часто каже, що в його голові лише тирса. Дуже любить мед та створює вірші. Боїться довгих слів, дуже часто забуває про різні речі, але в його голову іноді приходять блискучі ідеї.

Подарував світові смішного  пухнастика , одного із найвідоміших героїв дитячої літератури 20 століття, англійський письменник Алан Олександр Мілн. Сьогодні виповнюється140 років від дня його народження.

 Мало хто знає, що письменник не планував творити для дітей, однак успіху казки про «Вінні-Пуха» не вдалося перевершити жодної з його книг для дорослих. Сам Мілн не вважав себе дитячим письменником і стверджував, що для дітей пише з такою ж відповідальністю, як і для дорослих. Героїв письменника Алана Мілна знають і люблять діти в усьому світі. За мотивами казок зняті мультфільми, а в Лондонському зоопарку навіть стоїть пам'ятник Вінні-Пуху.

Більшості читачів в нашій країні історії про Вінні-Пуха знайомі з перекладів чудового письменника Бориса Заходера. Якось, у 1958 році, він переглядав англійську дитячу енциклопедію. «Це було кохання з першого погляду: я побачив зображення симпатичного ведмежа, прочитав кілька віршованих цитат – і кинувся шукати книжку…» – розповідав згодом письменник. Саме завдяки переказу Бориса Заходера історії про веселе ведмежа стали популярними серед радянських дітей, а мультфільм, де ведмедика озвучував Євген Леонов, зробив Вінні народним улюбленцем.

 ПРО ДИТИНСТВО ПИСЬМЕННИКА

Алан Олександр Мілн народився 18 січня 1882 року. Шотландець за національною приналежністю, але дитинство його пройшло в Лондоні. Обстановка в сім’ї, де батько був шкільним учителем, сприяла розкриттю творчих здібностей хлопчика. Алан рано почав цікавитися читанням. Одним з його улюблених письменників був фантаст Уеллс. З юних років Мілн пробував сили в літературі, пишучи перші дитячі вірші. Крім словесності хлопчик цікавився точними науками.

ОТРИМАННЯ ОСВІТИ

Алан Мілн отримав блискучу освіту. Спочатку Вестміністерская школа – одна з найстаріших у Великобританії. Після він закінчив Трінніті-коледж в Кембриджі, відомими випускниками якого були Джордж Байрон, Ісаак Ньютон, Френсіс Бекон.

ПЕРШІ ПУБЛІКАЦІЇ

Проходячи навчання в коледжі, письменник публікує свої перші твори. У студентські роки Мілн продовжував займатися літературою і став редактором журналу «Гранта», який видавався в коледжі. Свої перші твори письменник опублікував в журналі «Панч». До війни 1914 року він пропрацював там помічником редактора.

УЧАСТЬ У ВІЙНІ

Незважаючи на те, що Мілн був пацифістом, він брав участь у першій світовій в рядах королівської армії, ніс службу у Франції. Пізніше цей досвід буде враховано в книзі «Почесний світ», де письменник виступить з критикою війни. Твір це вийшло в світ в 1934 році і викликало бурхливу реакцію читачів.

ДИТЯЧИЙ ПИСЬМЕННИК

Випадок зробив Мілна дитячим письменником. За рік до початку військової кампанії 1914 Алан взяв заміж Дороті Дафну де Селінкот. Через 6 років у них народився син, якого назвали Крістофер Робін. Він і став прототипом відомого на весь світ хлопчика з казки про Вінні-Пуха. Своєму синові Алан Мілн присвятив забавне дитячий вірш:

Мій Робін не ходить,

Як люди, –

Топ-топ, –

А мчить підстрибом

Галопом –

Гоп-гоп! …

На публікації поетичної жарти наполягла дружина письменника. Мілн не прогадав, послухавши дружину. Незабаром гумористичне творіння набуло популярності. З нього-то і почалася слава Мілна як дитячого письменника.

ІСТОРІЯ ПОЯВИ КАЗКИ ПРО ВІННІ-ПУХА

Чому ведмедик зветься Вінні? На свій перший день народження Крістофер Робін отримав в подарунок від мами плюшевого ведмедика. Іграшка дуже полюбилася хлопчикові, а пізніше син письменника назве її Вінні. Відбудеться це після відвідування зоопарку з татом, де Мілн молодший побачить ведмедицю на ім’я Вінніпег. Історія порятунку тварини з лап мисливця зворушила хлопчика, і в її честь був названий плюшевий друг сина письменника. Саме ця іграшки надихнула Алана Мілна на твір казки про Вінні-Пуха.

Перше видання книги викликало бурхливе захоплення у публіки, і автор написав продовження. Пригоди забавного ведмежати побачили світ в 1926 році. Книга здобула небувалу популярність. У наступні два роки вийшли ще дві книги: «Нас стало шестеро» і «Будинок на пухової узліссі».

Казка про ведмедика має реальну основу. П’ятачок, Іа, Кенга, Тигра – справжні іграшки сина Алана Мілна. Єдиними, кого у Крістофера Робіна не було, були Сова і Кролик, саме тому вони в історіях постають як реальні звірі, а не як іграшки. Простір казки, де мешкають герої, теж існувало в реальності – це околиці ферми, яку придбали подружжя.

ПАРАДОКС В ТВОРЧОСТІ ПИСЬМЕННИКА

До видавництва «Вінні-Пуха» Мілн був уже досить відомим письменником. У 1924 році виходить збірка його оповідань «Коли ми були зовсім юними». Частина оповідань збірки була раніше опублікована в «Панчо». Книга знайшла відгук у читача. Але в порівнянні з цим успіх казки про Вінні-Пуха був приголомшливим.

Чому популярність казки засмучувала письменника? Мілн багато і напружено працював. З-під його пера вийшло багато п’єси, новели, романи. Однак перевершити популярність казки про ведмедика жодному з його творів так і не вдалося. Більш того критики розглядали кожне нове творіння письменника в порівнянні з казкою. Публіка в свою чергу вимагала продовження історії про Вінні. Мілна такий стан речей засмучувало.

Примітно, що письменник ніколи не читав своїх книг власного сина, а виховував його на творах Вудхауза, перед талантом якого схилявся. Перше знайомство Крістофера Робіна з Вінні-Пухом сталося через 60 років з моменту виходу казки в світло.

ЗАВЕРШЕННЯ ЖИТТЯ

Письменник помер від хвороби. В кінці життя Мілн захворів, і після операції на головному мозку в 1952 році прожив ще кілька років, провівши  залишок життя за читанням. Помер він 31 грудня 1956 року.

Знаючи ці факти, читачі зможуть по-новому поглянути на англійського письменника Олександра Мілна. Можливо, комусь захочеться познайомитися з його літературною творчістю для дорослих, а кого-то матеріал цієї статті ще більше поріднить з героями улюбленої казки про Вінні-Пуха.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар