четвер, 27 січня 2022 р.

В Країні Див

   «Не розумію, як можна не любити дітей, 

вони становлять три чверті мого життя».  

Льюїс Керролл.

27 січня виповнюється 190 років від дня народження найзагадковішого письменника Англії Льюїса Керролла.

     З нагоди ювілею письменника в дитячому відділі міської бібліотеки 2 оформлена тематична поличка «В Країні Див». 

Чудовий світ Льюїса Керролла зачаровує і дорослих, і дітей. Книги про Алісу читають у всьому світі. І тим більше дивний їх творець, серйозний математик і педант з одного боку і фантазер, кращий друг дітей - з іншого.

Найзначнішими літературними творами Керролла Льюїса по праву вважаються дві казки про Алісу - "Аліса в Країні чудес" і "Аліса в Задзеркаллі". Сміливі експерименти з мовою, безліч тонких логічних та філософських питань, багатозначність висловлювань героїв казки та ситуацій роблять «дитячі» твори Керрола улюбленим читанням дорослих. «Алісою в Країні чудес» захоплювалися всі: і звичайні домогосподарки, і великі вчені.

Приходьте до бібліотеки та скористайтеся шансом подружити дитину з чарівною книжкою про непосидючу дівчинку Алісу та її пригоди у Країні Див.


Чарльз Лютвідж Доджсон

Льюїс Керролл

        Льюїс Керрол; (справжнє ім’я – Чарльз Лютвідж Доджсон) – англійський письменник, математик, філософ і фотограф. Найвідоміші літературні твори Керролла: «Пригоди Аліси у Дивокраї» і продовження «Аліса в Задзеркаллі».

Він народився 27 січня 1832 року в графстві Чешир. Був старшою дитиною в родині парафіяльного священика, у якого крім Чарлі було ще сім дочок і три сини. Усі 11 дітей одержали домашнє виховання. Чарльза, як старшого, віддали в школу. 

Після того, як 18-річний Чарлі потрапив у коледж Оксфордского університету, усе його життя було пов’язане з Оксфордом. Юнак з відзнакою закінчив математичний факультет і факультет класичних мов, а після закінчення йому запропонували залишитися в Оксфорді й викладати. Обов’язки викладача коледжу не були надто обтяжливими й залишали багато вільного часу, який він міг заповнювати на власний розсуд. Доджсон волів проводити довгі години, займаючись літературною творчістю.

 Видавець журналів і письменник Едмунд Йєтс порадив Доджсону придумати псевдонім, і з того часу Чарлз Лютвідж Доджсон усі свої серйозні математичні й логічні праці підписував справжнім іменем, а всі літературні – псевдонімом.

В Оксфорді Доджсон жив у маленькому будиночку з башточками. Його кімнати були завалені малюнками (він непогано малював і самостійно ілюстрував свої рукописні журнали).

Трохи пізніше він познайомився з мистецтвом фотографії й закохався в гру світла й тіні на все життя. Він купив фотоапарат і обладнав у своєму будиночку справжню фотомайстерню.

 Доджсон дуже любив дітей. У нього було 10 молодших братів і сестер, за якими йому доводилося доглядати. Ще хлопчиськом він почав придумувати для них невеликі віршики й казки. Коли Доджсон став викладати в Оксфорді, він близько зійшовся із сім’єю декана коледжу Ліддела, в якого теж були діти. Для них він вигадував цікаві історії й усіляко намагався їх розважити.

    Улюбленицею Чарльза була Аліса, яка стала головною героїнею цих невеликих розповідей. Одного разу Доджсон улаштував для дівчаток Ліддел прогулянку човном по Темзі. Цього разу він розповів найдивовижнішу й захопливу історію, і Аліса прийшла від неї в такий захват, що попросила записати всю пригоду на папері. Доджсон додав ще кілька дивовижних розповідей і відніс книгу у видавництво. Саме так на світ з’явилася всім відома «Аліса в Дивокраї». 

     Книга була видана у 1865 році, а Льюїс Керрол продовжував придумувати дивні історії про Алісу. Через шість років (у 1871) історій назбиралося ще на одну книгу, яка вийшла саме під Різдво. Нова казка називалася «Крізь дзеркало й що там побачила Аліса» (так дослівно англійською називається книга «Аліса в Задзеркаллі»).
     Дивні, філософські й складні казки про Алісу припали до смаку і дітям, і дорослим. Їх цитують, на них посилаються філологи й фізики, і вивчають філософи й лінгвісти, психологи й математики. 

Чарльз помер 14 листопада 1898 року, трохи не доживши до 20 століття.  Але його «Аліса в країні чудес» залишається вже протягом багатьох десятків років однією із найулюбленіших дитячих книг у всьому світі.

Цікаві факти з біографії письменника

1. Після прочитання «Аліси в Дивокраї» та «Аліси в Задзеркаллі» королева Вікторія прийшла в захват.

2. В англомовних країнах казки Керрола посідають третє місце серед найбільш цитованих книг. Перше місце належить Біблії, друге – творам Шекспіра. 

3.У Керрола було два жагучі захоплення – фотографія й театр.

4. Льюїс Керрол дуже любив писати листи. У 29 років письменник завів журнал, у якому фіксував свою кореспонденцію. За 37 років у журналі було зареєстровано 98 921 лист.

 5. Крім суперобкладинки на книгу Керрол придумав і описав круглий стіл для більярду. Але, патент на нього отримав Едвін Робінсон у 1964 році.

6. Серед результатів творчої думки доктора Доджсона багато інших винаходів: шахи для мандрівників, де фігури тримаються на дошці за допомогою маленького виступу, що відповідає заглибленню в клітці; пристрій для того, щоб писати в темряві, яку Доджсон називав Ніктографом; незліченні іграшки та сюрпризи, замінник клею та багато, багато іншого.

7. Чарльз став одним із перших пасажирів залізничного транспорту, ледве не першим із літераторів сів за друкарську машинку, користувався автоматичною ручкою. 

8. Ілюстрації до його книг малювали сотні художників, включаючи й Сальвадора Далі. 

9. Пригоди Аліси перекладені більш як на 100 мов світу. За мотивами казок про Алісу знято 10 кінофільмів і 7 мультфільмів, а також розроблено 2 відеогри. 

10. Навіть сучасники вважали, що нічого, крім пригод Аліси, Керролл не написав. Насправді  бібліографами підраховано кількість його творів – 255.

         11. На честь письменника названо астероїд – 6984 Льюїскеррол.

1 коментар: