понеділок, 26 квітня 2021 р.

Чорнобиль…біль і пам'ять вічна.

 

26 квітня – трагічна дата в історії України. Саме 26 квітня 1986 року, 35 років тому, сталася найстрашніша катастрофа –вибух на Чорнобильській АЕС. Вибух, який зруйнував життя тисячам людей і утворив багатокілометрову зону відчуження, назавжди закарбувався в пам’яті не одного народу.

До ліквідації наслідків катастрофи було залучено загалом близько 240 тисяч рятувальників. Перші пожежники, які прибули гасити полум’я, не мали спеціальних засобів захисту, тому отримали високі, навіть смертельні, дози радіації.

 Але саме завдяки вогнеборцям, які жертвували своїми життями, вдалося запобігти водневому вибуху, що міг відбутися, якби реактор продовжував палати. Згодом підрахували, що загальна радіація ізотопів, викинута тоді в повітря, була в 30 разів більшою, ніж під час вибуху атомної бомби в Хіросімі, і першими, хто відчув її на собі були працівники станції та рятівники.  Одразу після аварії було опромінено понад 8,5 мільйонів людей і забруднено 155 тисяч квадратних метрів територій.

Зараз до зони відчуження нерідко організовують екскурсії, і бажаючих неймовірно багато. А журнал Forbes навіть включив це місце до переліку найекстравагантніших туристичних місць.

Бібліотекарі Новокаховської міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. та Шеховцова Г.М. біля тематичної полиці провели зі своїми користувачами бесіду «Чорнобиль…біль і пам'ять вічна»








Віддали шану та висловили свою повагу живим та загиблим героям, поклавши квіти до пам’ятника Чорнобильцям разом з молоддю та головою міської Всеукраїнської організації «Союз Чорнобиль» С.В. Михасюком.

Пройдуть роки, але урок Чорнобиля, цей жахливий досвід, залишаться з нами назавжди. Адже ще 1000 років наша земля буде відчувати наслідки цієї катастрофи. Тож пам’ятаємо, щоб трагедія не повторилася у майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар